Risottopaté med saffran (8 port)

Dekor
2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 kuvert saffran
1 msk olivolja
5 dl risottoris
2 dl vitt vin
13-14 dl småkokande grönsaksbuljong
1 fänkål
1 dl riven västerbottenost
1 ägg
20 valnötter till garnering

Hacka lökarna och fräs med saffran och olja på låg värme under omrörning. Häll på riset och låt fräsa någon minut. Häll på vinet och låt det koka in under omrörning. Häll på lite buljong åt gången och låt koka in under omrörning tills buljongen är slut.

Sätt ugnen på 200°. Smörj en brödform. Ansa fänkål och skär i bitar. Fräs i några minuter tills den mjuknat. Rör ner osten i riset. Vispa ägget och rör ner i risotton. Häll hälften i formen. Lägg på fänkålen och häll på resten av risotton.

Baka i ugnen cirka 30 minuter till patén blivit fast. Serveras varm eller ljummen toppad med valnötter. Skär tunna skivor, för den är riktigt mättande.