Potatis- och bacongratäng (4
port)

|
 |
 |
1 kg kokt mjölig potatis |
 |
1 stor gul lök |
 |
smör till stekning |
 |
2 paket bacon |
 |
3 dl creme fraiche |
 |
1½ dl torrt vitt vin |
 |
salt och peppar |
 |
2 dl riven lagrad ost, typ cheddar
eller brännvinsost |
|
|
Sätt ugnen på 225°. Skär potatisen i skivor. Hacka
löken och fräs den i lite matfett så att den blir mjuk och glansig.
Lägg löken åt sidan. Klipp bacon i bitar och stek den i omgångar så
den får fin färg. Blanda creme fraiche och vin i en bunke. Blanda ihop
alla ingredienser (utom osten). Smaka av med salt och peppar. Stjälp
upp i en smord ungsfast form (eller 4 portionsformar). Strö över osten
och grädda cirka 30 minuter |