Jättepirog (4 port)

Dekor
250 g rektangulär kyld smördeg (kan köpas färdig)
400 g blandfärs
1 hackad gul lök
2 msk margarin
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipeppar
½ tsk salt
 400 g konserverade böngroddar
1½ del strimlad vitkål
1 msk chilisås
½ msk kinesisk soya
1 uppvispat ägg

Hetta upp margarinet i en stekpanna och fräs löken ett par minuter. Tillsätt köttfärsen och stek tills den blir smulig. Krydda med paprikapulver och chilipeppar. Smaka av med salt. Låt böngroddarna rinna av i ett durkslag och låt sedan groddar och vitkål steka med till vitkålen mjuknat. Smaka av med chilisås och soya.

Lägg ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Fördela röran i en sträng längs långsidan på degen. Vik över degen så att en rulle bildas. Nyp ihop skarven på kort- och långsida. Fukta degkanten med vatten så fäster den bättre. Tryck till alla skarvar med en gaffel. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter i 200º