Grekisk Pan pizza (4 port)

Dekor
Pan pizzadeg:
25 g jäst
2½ dl ljummet vatten
1 msk olivolja
½ tsk salt
2 krm strösocker
1 msk bakpulver
6-7 dl vetemjöl, special

Fyllning:

500 g oskalade räkor
1 dl finstrimlad purjolök
100 g zucchini i tunna skivor
300 g fetaost i kuber
125 g mozzarellaost (eller pizzaost)
Paprikasås:
2 stora röda paprikor
½ dl hackad korianderblad
2 vitlöksklyftor
1 tsk finhackad pepparfrukt
2 tsk riven färsk ingefära
½ tsk salt
1 tsk socker
½ dl vinäger
½ msk sesamolja
½ dl rapsolja

Istället för paprikasåsen kan man köpa någon god färdig pizzasås istället.


Rör ut jästen i det ljumma vattnet och tillsätt olja, salt och socker. Blanda mjölet med bakpulver och tillsätt det och arbeta ihop degen så den blir blank och smidig. Olja in två stycken pajformar (Ø=ca 26cm). Kavla ut degen till två rundlar och lägg dem i formarna. Täck över och låt degen jäsa i formarna cirka 30 minuter.

Gör såsen under tiden. Dela paprikan i mindre bitar och kör dom i matberedare eller mixer till ett mos, tillsammans med koriander, vitlök, pepparfrukt, ingefära, salt, socker och vinäger. Tillsätt därefter oljan droppvis under gång.

Skala räkorna. Fördela paprikasåsen på degbottnarna. Lägg över räkor, purjolök, zucchini och fetaost. Strö över riven mozzarella eller pizzaost och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.