Aligot (6-8 port)

Dekor
1 kilo mjölig potatis (t.ex King Edward)
100 g smör
2-2½ dl creme fraiche
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
ev. 2 vitlöksklyftor
400 g hårdost t.ex emmentaler eller lagrad grevé.

Aligot är ett segt och trådigt ostpotatismos. Använd gärna teflonkastrull så att moset inte fastnar.

Skala och koka potatisen mjuk. Slå av vattnet och låt vattenångan dunsta innan potatisen pressas. Skär smöret i bitar och låt det smälta med creme fraichen i den varma potatisen. Blanda väl. Smaka av moset med salt och peppar. Pressa ev. också i vitlök. Riv osten och rör ner den i potatismoset lite i taget. Ha kastrullen på svag värme. Rör hela tiden tills du får ett segt mos som bildar långa trådar när du drar i det.

Servera moset omgående till en bit grillat kött och en fräsch sallad.