Vitlöksspäckad kotlettrad (4 port)

Dekor
1 kg hel kotlettrad med ben
1 tsk salt
½ tsk peppar
1 hel vitlök
2 dl vatten
1 msk senap
1 äggula
½ tsk ingefära
2 msk ströbröd
Sås:
3 dl buljong (steksky + vatten)
1 köttbuljongtärning
2 msk grädde
½ dl vatten
2 msk vetemjöl
½ tsk ingefära
½ msk svartvinbärsgelé
salt, peppar
soya

Salta och peppra köttet runtom och lägg i en ugnssäker form. Gör små stick med en vass kniv i köttet och stick in hela vitlöksklyftor. Stick in en kötttermometer i köttets mittpunkt och häll vatten i formen. Stek köttet mitt i ugnen (175°) till innertemperaturen är 80° (1½-2 timmar). Häll ev. på mer vatten så att köttet inte steker torrt. När köttet är klart häller du först av skyn och vispar ur formen med lite vatten. Blanda sedan senap, äggula och ingefära. Pensla köttet med blandningen och strö på ströbröd. Öka ugnstemperaturen till 225° och griljera 5-10 minuter.

Mät upp buljongen i en kastrull. Tillsätt buljongtärning och grädde. Koka upp. Rörr samman vatten och mjöl och tillsätt redningen under omrörning. Låt koka cirka 5 minuter. Tillsätt ingefära och gelé. Smaka av med salt och peppar och låt såsen få fin färg med några droppar soya.

Servera med kokt potatis och broccoli.