Tareqs snabba sjömansbiff (4 port)

Dekor
Pannbiffar
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
2 kryddpepparkorn, alt 1 krm malen
15 svartpepparkorn, alt 3 krm malen
1 gul lök
1½ tsk salt
500 g blandfärs
smör, till stekning
Potatis- och lökgryta
600 g fast potatis
4 gula lökar
100 g smör
2 msk vetemjöl
2 dl öl, gärna ljus lager
8 dl mörk oxbuljong
20 kryddpepparkorn
1 msk färsk timjan, hackad
5 lagerblad
10 svartpepparkorn
6 hela nejlikor
1 msk vitvinsvinäger
salt, svartpeppar
Snabbpicklade rödbetor
300 g rödbeta
2½ dl vatten
½ dl ättiksprit 12 %
1½ dl strösocker
5 vitpepparkorn
5 hela nejlikor
4 lagerblad

Snabbpicklade betor:
Skala rödbetorna och skiva dem tunt på mandolin. Lägg skivorna i en glasburk med lock. Koka upp ingredienserna till lagen och slå över de skivade rödbetorna. Sätt på locket. Låt kallna före servering.

Potatis- och lökgryta:
Skala och skiva potatis och lök i ½ cm tjocka skivor. I en kastrull, stek löken i smöret tills löken är fint brynt. Låt löken få ta tid så att den blir mjuk och söt i smaken. Tillsätt vetemjöl och rör ut det jämnt. Häll i öl och mörk oxbuljong, rör så att det inte bildas några klumpar. Tillsätt potatis och övriga ingredienser. Koka tills potatisen är mjuk och smaka av en sista gång med salt och peppar.

Pannbiffar:
Blanda ströbröd, mjölk och ägg i en skål och låt stå och dra några minuter. Stöt krydd- och svartpepparkorn i en mortel. Hacka eller riv löken fint. Blanda lök, färs och salt med ströbrödsblandningen. Knåda inte färsen för länge för då kan den bli seg. Forma till pannbiffar och stek dem på bägge sidor i lite smör i en stekpanna.

Servera pannbiffarna med potatis- och lökblandningen samt de picklade betorna.