Svensk moussaka (4 port)

Dekor
10-12 kokta skivade potatisar
2 gula lökar
300 g köttfärs
smör
1 msk vetemjöl
1½ dl vatten
½ buljongtärning
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Ostsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 dl riven ost
salt, peppar

1 dl riven ost till garnering


Skala och hacka löken. Fräs lök och köttfärs i smör tills det fått fin färg. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vatten, buljongtärning, tomatpuré, salt och peppar. Låt koka på svag värme cirka 15 minuter (gärna längre). Gör under tiden ostsåsen. Smält smöret, vispa ner mjölet och späd med mjölk. Låt koka upp under omrörning och låt puttra cirka 5 minuter. Rör ner osten och krydda med salt och peppar.

Varva i en smord, ugnsäker form potatis, köttfärssås och ostsås. Översta lagret ska vara ostsås. Strö över riven ost. Gratinera i 250° cirka 20 minuter. Låt svalna av något innan serveringen. Servera ihop med en grönsallad.