Örtmarinerad rostbiff (8 port)

Dekor
½ kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska eller innanlår 
1 liter vatten
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ msk krossade svartpepparkorn
1 dl grovhackade örtkryddor t.ex basilika, timjan, rosmarin
½ dl salt

Bind om köttet med bomullssnöre för jämn form om det inte redan är nätat. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttbiten. Stek i nedre delen av ugnen i 125º tills termometern visar 59º. Beräkna tiden till 1½-2 timmar.

Koka upp vatten till örtlagen. Skala och klyfta löken. Krossa vitlök och pepparkorn. Grovhacka kryddorna. Vill man ha torkade kryddor istället för färska går det åt cirka 3 msk. Rör ner alla ingredienser i den heta lagen och låt den kallna.

Lägg ner den nystekta varma köttbiten i en stor skål. Häll på lagen. Tack över med en tallrik och låt köttet marineras och kallna 4-5 timmar eller över natten. Ta upp den ur lagen och vira in den folie och låt ligga i kylskåp om den inte ska serveras genast. Skär köttet i tunna skivor och servera med potatissallad, potatisgratäng eller kokt potatis och gräddfil som smaksatts med örtkryddor.