Bind om köttet med bomullssnöre för jämn
form om det inte redan är nätat. Stick in en köttermometer så att
spetsen kommer mitt i köttbiten. Stek i nedre delen av ugnen i 125º
tills termometern visar 59º. Beräkna tiden till 1½-2 timmar.
Koka upp vatten till örtlagen. Skala och klyfta löken. Krossa
vitlök och pepparkorn. Grovhacka kryddorna. Vill man ha torkade kryddor
istället för färska går det åt cirka 3 msk. Rör ner alla
ingredienser i den heta lagen och låt den kallna.
Lägg ner den nystekta varma köttbiten i en stor skål. Häll på
lagen. Tack över med en tallrik och låt köttet marineras och kallna
4-5 timmar eller över natten. Ta upp den ur lagen och vira in den folie
och låt ligga i kylskåp om den inte ska serveras genast. Skär köttet
i tunna skivor och servera med potatissallad, potatisgratäng eller kokt
potatis och gräddfil som smaksatts med örtkryddor. |