Renstek II (8-10 port)

Dekor
1½-2 kg renstek
100 g späck eller rökt skinka
1-2 tsk salt
vit- eller svartpeppar
3 msk smör eller margarin
5 dl buljong
(1 dl grädde)
Sås:
6-8 dl steksky och buljong
3-4 msk vetemjöl
svart vinbärsgelé eller rönnbärsgelé eller riven mesost
1-2 dl grädde

Putsa köttet och späcka det med tunna späckstrimlor rullade i salt och peppar. Bryn köttet i en gryta på alla sidor. Lägg på locket på grytan. Späd litet i sänder med kokande buljong. Efterstek på svag värme 2-2½ timme. Säd eventuellt med grädde mot slutet av stekningen. Tag upp steken och skär den i fina skivor.

Späd skyn om det behövs. Red av med vetemjöl och låt koka 3-5 minuter. Smaksätt såsen och tillsätt grädden. Servera med potatis, brysselkål, stekt lök, ättiksgurka och gelé.