Portvinsgryta med grönpeppar (10 port)

Dekor
2 kg nötkött (ytterlår, högrev eller märgpipa)
smör till stekning
1+1 dl vatten
4 tsk salt
1 liten flaska rött vin, 37 cl
1 liten flaska rött portvin, 37 cl
1 msk kinesisk soja
1½ msk torkad grönpeppar
500 g pärl- eller smålökar
400 g champinjoner
ca 4 msk majsstärkelse + vatten
1 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 125°. Putsa och skär köttet i tärningar. Bryn runt om i smör i omgångar. Flytta över till en gryta allteftersom det är brynt. Skölj ur pannan med 1 msk vatten mellan varje omgång och häll över i grytan.

Strö över salt och häll på 1 dl vatten, röd- och portvinet. Koka upp och skumma av. Tillsätt soja och grönpeppar. Låt grytan stå i nedre delen av ugnen 3-4 timmar tills köttet känns mört.

Doppa lökarna i kokande vatten och skala dem. Ansa champinjonerna och bryn dem i smör. Tillsätt lök och svamp i grytan när köttet är mört. Koka i ytterligare 10-15 minuter. Godast blir grytan om den får stå över natten. Ta bort lite av fettet som stelnat på ytan och koka upp den på nytt. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och rör ner i grytan. Låt den få ett uppkok tillsammans med grädden. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Servera med pressad potatis eller bulgur, hericots verts och vaxbönor.