Porterstek (6-8 port)

Dekor
punkt 1½ kg benfritt nötkött
punkt 1 flaska porter eller mörkt öl (33 cl)
punkt ½-1 dl outspädd svartvinbärssaft
punkt 1 dl kinesisk soja
punkt 1 tsk timjan
punkt 10 enbär
punkt 8-10 svartpepparkorn
punkt 2 köttbuljongtärningar
punkt 1 stor gul lök
punkt 2 vitlöksklyftor
Sås:
punkt 8 dl kokspad
punkt 5 msk vetemjöl
punkt 2 dl grädde

Välj en stor gryta så kött med termometer får plats. Mät upp alla ingredienser till kokspadet i grytan. Koka upp spadet och lägg i köttet. Sjud under lock på svag värme i 45 minuter eller tills temperaturen är 75°. Ta grytan från värmen och låt köttet vila i spadet ca 20 minuter.

Sila och mät upp kokspadet till såsen och häll det i en kastrull. Vispa ihop mjöl och grädde till en jämn redning och tillsätt den i spadet. Koka upp under omrörning och låt koka 3-5 minuter.

Servera köttet uppskuret i skivor med kokt potatis och grönsaker.

Tips! Byt ut porter mot lika delar coca-cola och öl.