Moussaka (4 port)

Dekor
1 stor aubergine
2 msk smör
500 g kött- eller lammfärs
2 stora gula lökar
1 grön paprika
2 tsk salt
¾ tsk peppar
¾ tsk oregano
¾ tsk basilika
1 krm mald kanel
1 söndersmulat lagerblad
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl vatten
1 tub tomatpuré (130g)
Ostsås:
4 dl mjölk
3 msk vetemjöl
200 g riven ost
2 ägg

Skär auberginen i halvcentimetertjocka skivor. Bred ut dom och strö över ca 1 msk salt. Smält smöret i en gryta. Bryn färsen tillsammans med den hackade löken. tillsätt tärnad paprika, kryddor, vatten och tomatpuré. Låt puttra utan lock till en tjock sås.

Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull och rör hela tiden tills den kokat upp. Sjud såsen några minuter under omrörning. Ta kastrullen från värmen och tillsätt först osten och sedan äggen.

Skölj av aubergineskivorna och varva sedan dem med köttsås och ostsås i en smord form. Strö lite riven ost överst. Grädda i 200° ca 40 minuter.