Höstgryta med pepparrotskräm (4-6 port)

Dekor
500 g högrev
200 g rökt och rimmat sidfläsk
 250 g steklökar (1 nät)
300 g rotselleri
300 g morot
3 klyftor vitlök smör och olja, till stekning
ca 0,5 dl vetemjöl
150 g skogschampinjoner
1 knippe timjan (eller ca 1 tsk torkad)
2 lagerblad
2 msk oxfond
75 cl kraftigt rött vin, gärna bourgogne
ev. 2 dl vatten
1 syrligt svenskt äpple
bladpersilja, hackad
salt och peppar
Till servering
2 dl crème fraiche
färsk pepparrot, riven
persilja, hackad
kokt potatis

Putsa köttet och skär det i tärningar, ca 2 cm i diameter. Skär sidfläsk i tärningar eller strimlor (låt svålen koka med hel och lyft sedan upp den innan servering). Hetta upp en vid gryta med olja och fräs köttet i omgångar. Krydda med salt och peppar. Tag ur köttet ur grytan när det fått lite stekyta.

Skala och hacka steklöken. Dela champinjonerna. Skala rotfrukterna och skär dem i rejält grova bitar. Hacka vitlöken och timjan. Fräs löken, svampen, rotfrukter och timjan. Lägg tillbaka allt kött i grytan (samt all vätska) och pudra över vetemjöl. Tillsätt svålen och lagerblad. Låt fräsa en kort stund tillsammans med grönsakerna. Slå på rödvin och fond och späd eventuellt med lite vatten så att vätska täcker alla grönsaker och köttet. Låt koka i 1,5-2 timmar.

När grytan har kokat klart och köttet är mjukt tärna ett äpple och hacka alla återstående örter. Dra av grytan från värmen, plocka ur svålen och vänd ner äpple och persilja och timjan. Smaksätt crème fraiche med pepparrot och persilja, efter eget behag. Servera grytan med pepparrotskräm och kokat potatis.