 |
500 g högrev |
 |
200 g rökt och rimmat sidfläsk |
 |
250 g steklökar (1 nät) |
 |
300 g rotselleri |
 |
300 g morot |
 |
3 klyftor vitlök smör och olja, till
stekning |
 |
ca 0,5 dl vetemjöl |
 |
150 g skogschampinjoner |
 |
1 knippe timjan (eller ca 1 tsk
torkad) |
 |
2 lagerblad |
 |
2 msk oxfond |
 |
75 cl kraftigt rött vin, gärna
bourgogne |
 |
ev. 2 dl vatten |
 |
1 syrligt svenskt äpple |
 |
bladpersilja, hackad |
 |
salt och peppar |
|
Till servering
 |
2 dl crème fraiche |
 |
färsk pepparrot, riven |
 |
persilja, hackad |
 |
kokt potatis |
|
Putsa köttet och skär det i tärningar, ca
2 cm i diameter. Skär sidfläsk i tärningar eller strimlor (låt
svålen koka med hel och lyft sedan upp den innan servering). Hetta upp
en vid gryta med olja och fräs köttet i omgångar. Krydda med
salt och peppar. Tag ur köttet ur grytan när det fått lite stekyta.
Skala och hacka steklöken. Dela champinjonerna. Skala rotfrukterna
och skär dem i rejält grova bitar. Hacka vitlöken och timjan. Fräs
löken, svampen, rotfrukter och timjan. Lägg tillbaka allt kött i
grytan (samt all vätska) och pudra över vetemjöl. Tillsätt svålen
och lagerblad. Låt fräsa en kort stund tillsammans med grönsakerna.
Slå på rödvin och fond och späd eventuellt med lite vatten så att
vätska täcker alla grönsaker och köttet. Låt koka i 1,5-2 timmar.
När grytan har kokat klart och köttet är mjukt tärna ett äpple
och hacka alla återstående örter. Dra av grytan från värmen, plocka
ur svålen och vänd ner äpple och persilja och timjan. Smaksätt
crème fraiche med pepparrot och persilja, efter eget behag. Servera
grytan med pepparrotskräm och kokat potatis. |