Burgundisk köttgryta (6 port)

Dekor
1 kg grytbitar av nöt
2 msk smör
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
1/2 dl balsamvinäger
2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)
1/2 flaska rödvin (ā 75 cl)
2 paket bacon (skivad ā 140 g)
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (ā 275 g)
salt
nymalen peppar
Bouquet garni
1 bit morot
ett par timjankvistar
ett par persiljekvistar
2 lagerblad steksnöre
1 dl grovhackad persilja
 

Sätt ugnen på 175°C. Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl. Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud. Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken. Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret. Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt. Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan. Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2-2 timmar eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Servera med kokt potatis.