Burgundisk köttgryta (6 port)

|
 |
 |
1 kg grytbitar av nöt |
 |
2 msk smör |
 |
1 msk tomatpuré |
 |
2 msk vetemjöl |
 |
1/2 dl balsamvinäger |
 |
2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond +
vatten) |
 |
1/2 flaska rödvin (ā 75 cl) |
 |
2 paket bacon (skivad ā 140 g) |
 |
200 g champinjoner |
 |
2 vitlöksklyftor |
 |
1 burk syltlök (ā 275 g) |
 |
salt |
 |
nymalen peppar |
|
Bouquet garni
 |
1 bit morot |
 |
ett par timjankvistar |
 |
ett par persiljekvistar |
 |
2 lagerblad steksnöre |
 |
1 dl grovhackad persilja |
|
|
Sätt ugnen på 175°C. Bryn köttet i smör
i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor. Salta och peppra
generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter.
Strö över mjölet och blanda väl. Häll på balsamvinäger och låt
koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk
värmen och sjud. Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar.
Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken. Bryn bacon,
champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret. Tillsätt
baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt. Knyt
ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en
morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan. Sätt på ett
lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2-2
timmar eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Servera med kokt
potatis. |