Ädelgratinerad älgfärs (4 port)

Dekor
400 g älgfärs eller vanlig nötfärs
1 tsk salt
svartpeppar
1 krossad vitlöksklyfta
2 krm torkad rosmarin
1 äggula
1½ dl matlagningsgrädde
smör till stekning
8 skivor rotselleri
3-4 dl grönsaksbuljong
3 dl kantareller
smör
salt och peppar
50 g gräddädelost
ev. några vinbär

Blanda färsen med salt, peppar, vitlök och rosmarin. Arbeta färsen smidig med äggulan och grädden. Forma åtta fina färsbiffar och stek dem sakta i matfettet. Skala sellerin. Skär drygt centimetertjocka skivor och putsa till dem. Koka dem knappt mjuka i buljongen 10-12 minuter. Låt skivorna rinna av. Smörstek kantarellerna eller annan svamp i bitar, salt och peppra. Lägg en biff på varje selleriskiva. Toppa med små berg av kantareller. Lägg på tunt skivad ädelost. Sätt in i ugnen 225° i fem minuter så att osten mjuknar. Lägg på ett par vinbär.