Ädelgratinerad älgfärs (4
port)

|
 |
 |
400 g älgfärs eller vanlig nötfärs |
 |
1 tsk salt |
 |
svartpeppar |
 |
1 krossad vitlöksklyfta |
 |
2 krm torkad rosmarin |
 |
1 äggula |
 |
1½ dl matlagningsgrädde |
 |
smör till stekning |
|
 |
8 skivor rotselleri |
 |
3-4 dl grönsaksbuljong |
 |
3 dl kantareller |
 |
smör |
 |
salt och peppar |
 |
50 g gräddädelost |
 |
ev. några vinbär |
|
|
Blanda färsen med salt, peppar, vitlök och
rosmarin. Arbeta färsen smidig med äggulan och grädden. Forma åtta
fina färsbiffar och stek dem sakta i matfettet. Skala sellerin. Skär
drygt centimetertjocka skivor och putsa till dem. Koka dem knappt mjuka
i buljongen 10-12 minuter. Låt skivorna rinna av. Smörstek
kantarellerna eller annan svamp i bitar, salt och peppra. Lägg en biff
på varje selleriskiva. Toppa med små berg av kantareller. Lägg på
tunt skivad ädelost. Sätt in i ugnen 225° i fem minuter så att osten
mjuknar. Lägg på ett par vinbär. |