Lufsa (4-6
port)
|
![]() |
|||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||
Lufsa (öländsk landskapsrätt) är en variant av
raggmunk som gräddas i långpanna.
Sätt ugnen på 225°. Skär fläsket i skivor (med eller utan svål), halvera skivorna så de inte blir för långa. Smält smöret i ugnsfast form eller i liten långpanna och förgrädda sedan fläsket medan du gör smeten. Ta upp fläsket med låt fettet vara kvar i formen. Skala och riv potatisen och löken. Blanda tillsammans med mjöl, mjölk, grädde, ägg och salt i en bunke. Häll smeten i formen och fördela fläsket ovanpå och tryck ner det lite i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Skaka formen och se om den stelnat - det ska inte skvalpa omkring ogräddad smet i mitten - i så fall kan du täcka med lite folie och grädde en kvart till. Servera med rårörda lingon och ev. med lite flytande grädde. |